pondělí 16. července 2012

Oběť (povídka pro Christophera, se slovy: ulice, podobný, půlnoc, stůl, modrý)

Pozoruju ji už dlouho, tu holku, říkám holku, ale určitě jí bude kolem čtyřicítky, i když vypadá mladší, to jenom když mi v noci unavená u kasy platí, je zblízka vidět, jaké má na čele vrásky. Anebo je naopak mladší, ale pleť jí zvrásnily starosti nebo je to tím, že tak strašně moc kouří. Chodí k nám už nějakou chvíli, dva měsíce nebo i tři, ale poprvé jsem si jí všiml přes sklo kavárny, když šla po ulici. Měla totiž na sobě ty šaty, pestrobarevné a jakoby pohyblivé, protože jsou ušité z jednotlivých proužků látky, dole a ve výstřihu jsou krajkové a zavazují se kolem krku. Četl jsem o nich v jedné novele od studentky Literární akademie, tu scénu si dobře pamatuju, hlavní postava v nich šla po ulici, potkal ji uprchlík z Ekvádoru, oslovil ji a ona se do něho zamilovala. Od té chvíle se po takových šatech všude dívám a toho večera je na sobě měla ona. Chvíli jsem si myslel, že to byl přelud, nebo vidina, která kolem nás proplula, ale ona se vrátila. Nebyla sama, toho chlápka jsem si buď před tím nevšiml, nebo se k nám vrátila, až se s ním setkala. Nejdřív jsem si myslel, že je to cikán, pak jsem zaslechl, že mluví anglicky, a když jsem jim nesl pití, a ona mu říkala „Ramiro“, pochopil jsem, že je z Latinské Ameriky. Skoro jsem nemohl věřit té shodě, ty šaty, plavovlasé ženské stvoření v nich a Latinoameričan s ní. Napadlo mě dokonce, že by to mohli být oni, ale bakalářku na Literární akademii musel psát někdo mladší a ten chlap nebyl mužské postavě z novely moc podobný, působil jinak. Hezký byl, to jo, ale robustní a jako trn v něm vězelo něco drsného. Zatímco Ekvádorec, jak jsem o něm četl, byl falešný, o tomto bych řekl, že je zlý. Pamatuju si, že mi zatrnulo, ten ji určitě bude mučit, napadlo mě, ale dlouhou dobu si jenom povídali. Pak ale na ni z ničeho nic začal zvyšovat hlas, ona vypadala zmateně, bránila se, cosi mu odpovídala, pak začala být zoufalá, bylo vidět, jak kroutí hlavou a bezmocně pokládá ruce na stůl, dokud chlápek nevstal a nehodil na stůl sto korun. Ona ho ale chytla za ruku, přiměla ho, aby si znovu sednul a stejnou dobu jako se před tím bavili, se dohadovali. Pokud vím, postavy z novely se pohádali jen jednou, byla to taková její chabá vzpoura; z těchto dvou nebylo jasné, co který druhému dělá, ale neupřímnost jsem cítil z něho, a vůli po usmíření jen z ní. Měl jsem sto tisíc chutí k ní přiskočit a říct jí, jak chlapi odtam dokážou být neupřímní a holky umí akorát tak oblbnout. Bylo mi jí líto, té holky z novely i této, kolik citů vkládají do nemožných, nenaplněných vztahů s necitlivými hovady.

Od té doby k nám chodí často, i když nepravidelně, sama, s kamarádkami, s různými muži i s tím svým tmavým. Už je to skoro stereotyp, vím o ní o vteřinu dřív, než přijde, ještě než se objeví u dveří, jako by se rozsvítila ulice. Má už oblíbený stůl, i ten její to ví, když je s ní, vždycky ji vede k oknu. To je ale jediná podobnost. S jinými je plná energie, nápadů a života, směje se a povídá, s ním má vylekané oči, usmívá se váhavě, a čím dál častěji mlčí. Vím, jak to skončí, jen se bojím, aby dřív nepřišla v obrovských slunečních brýlích, které nesundá, ani kdyby byla půlnoc, protože ani ta by nepřekryla ošklivý modrý stín skrytý pod nimi. A tak se rozhoduju, že jí dám přečíst tu novelu od neznámé dívky, která se jí přesto tak podobá. Někdo ji přece musí varovat.

A tak, proč váhat, teď tady sedí sama, asi na někoho čeká, a kouří, takže pokud někdo přijde, on to určitě nebude, on ji vždycky posílá kouřit na ulici. Nesu jí kopie listů novely a sedám si naproti ní. „Něco jsem vám chtěl…“ a rozkládám to bolestiplné dílko. „Vy jste to četl?“ vzhlédne překvapeně. „Ano, vy to…znáte?“ „Já jsem to napsala,“ usmívá se. „A ten váš přítel, to je…?“ „Ne,“ kroutí hlavou a vypadá smutně. Uvědomuju si, jak ji má načtenou a jak je to snadné: když se jí něco dotýká, ani nepočká, až vyhasne jedna cigareta, a má v puse druhou. Nevím jak, ale odvažuju se hlesnout „Proč s ním jste? Vždyť on vás…“ „Já vím,“ podívá se na mě a v kouři se vlní dvě modré kalužinky. Vsadil bych se, že má i stažené hrdlo. „Myslela jsem, že tento bude jiný,“ vypraví potom ze sebe, „jenže nemůže, když ženská je stejná. Za chvíli byste mi nadával třeba i vy.“ Můj náznak protestu umlčí slovy „Jsem prostě ten typ.“ A já vím, že nelže.

A tak k nám chodí s kamarády veselá, sama zamyšlená, s partnerem zdrcená. Děsím se chvíle, kdy by k nám přestala chodit docela. Hlavně ať existuje, i kdyby to bylo po boku dalšího tyrana. Protože já ji mám rád, i když bych ji asi nejradši uškrtil, kdyby byla má. A to ani nemusím být Latinoameričan.