pátek 24. října 2014

Hádání mé duše s tělem

#1 30. 4. 2012 12:34
 
Sedím v tramvaji. Bolí mě podbřišek. Rodidla taky. Za oknem je jaro, den, řeka, světlo, labutě, lodě. Ta bolest mi vadí. Co jsem udělala špatně? S někým jsem se vyspala. Chtěla jsem ho, on po mně šílel. Bolelo to hned napoprvé. Vysvětlovala jsem si to po svém. Měřit hloubku krátkými předměty znamená ponořit je do hlubin celé. Co se nepoddá, to se urve, prorazí nebo zlomí. I pevný klacek se ve víru kymácí a divoce mění úhly. Bouře je nepředvídatelná a bez disciplíny. Když něco spadne do studny čtyřikrát po sobě, potluče jí to stěny. Tři dny poté jsem skoro nemohla chodit a chodila jsem. Obtěžuje mě zabývat se vlastním tělem. Nic netrvá věčně, všechno přejde. Druhá schůzka ještě bolela, třetí už ne. Čtyři dny po ní se léčím s vaginálním zánětem. A mám zlost. Tělo si vyžaduje pozornost. Samo od sebe se rozhodlo bolet, nefungovat, stávkovat. Proboha proč?! Co je mi po něm? Vždyť ho mám jen od toho, abych zevnitř viděla ven. Je to můj dopravní prostředek po tomto světě. Zaráží mě, když o něm najednou musím vědět. Nesnáším, když se v něm necítím pohodlně, když si uvědomuji, že je. Tělo samo o sobě mi připadá přebytečné. Cizí předmět. Tak cizí, že bývám překvapená, když si ho někdo všimne. Přitom je prý pěkné. Čím, nevím. Pro mě to není důležité.
Ale ano, krášlím se. Pravidelně si nechám stříhat a barvit vlasy, někdy si líčím ústa a vždycky oči. Ne kvůli okolí nebo tělu, kvůli duši. Zaslouží si, aby jako ona vypadalo to, co ji nosí. S oblečením je to horší. Mám ráda vkusné i svůdné věci a vím, co mi sluší, ale pozornost upoutávat nechci. Ani se v létě nechodím koupat, protože nesnesu pocit, že se mi cizí oči, mnou nevybrané, bez mého dovolení, dotýkají těla. Léto je vůbec peklo a zhouba. Člověk musí chodit odhalený, jinak je za magora. Tak se aspoň nevystavuji celá. Když mám kratší sukni, jsem upnutá až ke krku a mám rukávy. K hlubokému výstřihu nosím kalhoty.
I šperky mám ráda, i parfémy, boty a kabelky, ale ne proto jak v nich nebo s nimi vypadám. Vlastně si je ani nevybírám. Dělá to duše, magneticky si je přitahuje, má ráda podivné tvary, barvy, vzory a vůně, netypické věci, které se ne k tělesné schránce, ale k ní hodí a jako svůj k svému k ní přisedají. Vlastně se o tělo vůbec nestarám, jen ho trpím. Mechanicky mu dodávám palivo, mechanicky ho umývám, kouřím a vůbec ho přepínám. Vadí mi, když tělo chce spát, zatímco duše touží číst, psát, povídat si, být v kavárně nebo překládat. Vlastně se chovám jako by mělo vydržet cokoli, co duši napadne. Jako by duše byla pánem. Vždyť to, že mám problém, tělo hlásilo hned. Jenže duše chtěla být s mužem, lačnila po něm. Jen v náruči vybraného muže je nahé tělo oukej. Je to nejvyšší odevzdání i svaté přijímání, při němž se duše stává tělem. Jinak to nejde. Dvě duše na tomto světě nemůžou splynout jinak než jako tělo s tělem. A přesto, paradoxně, se právě v té chvíli nejvíc rozplývám a nejvíc na svou tělesnou schránku zapomínám. Lítám. V tu chvíli mě duše přesahuje a vstupuje do druhé duše, v ní se buněčně dělí a umocňuje. Jistě, ne vždycky. Jen když to vyjde a duše druhého odpovídá. Samozřejmě jsem se už někdy spletla. V takových chvílích jsem byla kus masa, kořist, návnada a setsakramentsky jsem si to uvědomovala. Tělům chybělo ono světlo a síla, byla to jen mechanická hmota, pod kůží svaly, pod svaly kosti, v kostech dřeň, v žilách zlá krev a v ústech jedovatá slina. Nohy byly jen sloupy, tak je roztáhni, bejby, lůno se změnilo v pindu a mužství v ocas. Mokro po nich nebyla šťáva, ale nemocný výtok, který se utře a hodí do záchodu. Tělu se pak rychle přikryje holá plocha a jde se. Oklepe se, za pár chvil už na souboj ani nevzpomíná, to jenom duše kňourá a skuhrá, kde to proboha byla, a jestli nebyla zdrogovaná.
S ním to bylo jinak. Duše letěla jako zběsilá, otevřenými okny se jedna na druhou dívala a říkaly si, jak je jedna i druhá krásná. Její duše se po třech schůzkách diví, že tělo s ní není v harmonii, jak to, že bolí a pálí, a proč je choré. Zlobí se, že tělo neprožívá to stejné. Tak kdo to tady, kurňa, vede? Duše, obvykle tak mírná, skřípe zuby, zatíná pěsti, dupe nohama. Má na tělo vztek. Má jí sloužit a uspokojovat její potřeby. Teď to nedělá, tlačí se do popředí a vítězí. V závodu o prvenství trhá cílovou pásku, ha, teď ti ukážu, potřebuji péči, ohledy, léčbu, nekoupíš duši knížku, ani ztracenou náušnici, teď diktuju já, a já chci vaginální tablety, hojivý krém, preventivní kúru na tři měsíce a taky vitamíny a já říkám, že si tentokrát nedopřeješ na chuť čokoládu. Duše to bere jako zradu. Jako kdyby k obědu dostala kupu strouhaného zelí a k němu smažený sýr měřený na milimetry.
Možná jsem divná. Z tramvaje jsem nemocná rodidla pomalu přesunula do kavárny. Těla nevidím ani u druhých lidí. Je mi prakticky lhostejné, jak vypadají. Je mi jedno, že můj nynější muž není štíhlý, že nemá rovné zuby, že v době, kdy nemá obchodní jednání, nosí oblečení jako dvacetiletý, kterým není, že má na palcích obou nohou ze sportu zničené nehty, že se mu jeho penis vejde do ruky. Všechno to překrývá to, co z něj září. A to je v první řadě síla. Vědomí, co má dělat, zodpovědnost, srovnanost názorů, soulad mezi tím, co říká a jak se chová, smyslnost, přímost až nepříjemná, zralost, která působí jako hrozen vína a ne malé zelené bobulky, které cítím krčit se ve mně. A tím je krásný. I když jistě, má plné rty, vlnité černé vlasy a dlouhé řasy, ráda se dotýkám jeho síly, úkolu muže, který na sebe vzal a nese ho, jak umí, rozněžňuje mě jeho potřeba dotyku a přitulení, že sídlí v tom velkém těle mužského ochranitele. Ano, nevidím je příliš, muže ani ženy. Prý byl můj manžel o hlavu menší a holohlavý. Prý jsem několik let milovala muže, který je starý. Můj poslední přítel prý zas byl výjimečně elegantní a hezký. Ať tak nebo tak, mně se vybavují teplé či studené barvy a city. Stejně tak ženy, které mě obklopují. I to, že jsou ženy, je lhostejné. Jdu jako můra za světlem a za teplem. Nejlepší přítelkyně vnímám jako proud řeky, přirozený, neuchopitelný a neregulovatelný, může nést ptačí peří, labutě, mrtvé ryby, odhozený kondom, světla z pobřeží, loď s milenci nebo ulámané větve, dokud se třpytí a proudí, pořád je krásný a jedinečný, to je to, co vnímám a proč tyto živly v životě potřebuji, mám a vyhledávám.
Pravda, osoby, které mě nezaujmou, přehlížím a skoro nevnímám. Možná je to chyba, ale taková jsem já. Já, která sestávám z duše i těla. Asi bych na něho měla být hodná. Některé věci bych bez něj nikdy nezažila. Nevěděla bych, jak píchá tráva, ani jak chutná k snídani pravá quesadilla. Neslyšela bych jednu z mých lásek, jak krásně zpívá a můj nynější muž by neměl tvář k pohlazení, když se má ústa na něho usmějí po probuzení. Nohám bych měla vděčit za prochozené kilometry, očím za to, že poznají, co je ošklivost, co kýč a co krása. Rukám za to, že mají v hmatové paměti milovanou tvář s bílými vousy, chladivou hebkost drahé psí srsti, váhu nejkrásnějšího prstenu, jaký jsem kdy měla a teplotu těla, v němž sídlí duše, která mě okouzlila. Bez těla bych nakonec ani nemohla psát a to by byla asi nejhorší katastrofa.
Dobře, tělo, přenesu tě domů, do tepla, dám si bílou aktivii, i když mi nechutná, do pochvy zasunu tabletu ne s podrážděním, ani jako příkaz „Funguj!“, ale jako prosbu o zdraví, trpělivost a vedení k většímu ocenění mé schránky, která mě, snad i z podstavy slova, chrání, a víc, než já ji.
Sedím v kavárně. Podbřišek momentálně nebolí, ale rodidla pořád pálí. Za oknem je jaro, večer, déšť, kaluže čeřené kapkami, domy, lidé s kapucemi nebo deštníky. Všechno je něčeho zhmotnění. Bez hmoty by země byla pustá a duch by se vznášel nad temnými vodami. Přesto to udělám znovu, obětuji hmotu touhám duše. Zase budu u svého muže nebo on u mě. Protože mou duši mnohem víc bolí s ním nebýt než vidět své tělo, jak trpí.

neděle 12. října 2014

Cesta

Dívám se z okna na podzim
mezi Prahou a Brnem
Je smutný za mě
jako Rezkiho penis před týdnem v šest
Sluší mu to ale
pole jsou tichá, ošetřená gázou
tráva usíná ve vatě
a stromy se převlékají na párty
Možná to vůbec není smutek,
ale postoj, prožitek
mezi dospělou Prahou
a přežitým, protrpěným Brnem
Už nebolí
jen je zakomponované v krajině,
jíž projíždím
chráněná vyleštěným oknem
vyrostlým ze střepů krve
z mých otevřených tepen

sobota 11. října 2014

Writing to a poet

Pity you left so quickly
Your writing touches my heart
(which scares me)
I feel drawn to you
I'd love to talk about hundreds things to you
(which scares shit out of me)
Luckily you left quickly
So I have the same comfort as the whore who was fucked and spooned at night, seen to the door in the morning and then thrown out
(comfort hurts sometimes)
My conditions can remain a secret though
So calm down, Marti, calm down
But it's you I want to approach
and find out about
Well, at least I can read and you can write
Blog entries don't just disappear into the night
Only my support to you there may not arrive
and my fears will still be here to fight
Oh never mind