středa 25. dubna 2012

Pohřešovaný

Zmizel mi člověk. Kdykoli jedu metrem po lince B, dívám se, jestli ho náhodou nepotkám. Vlastně i jinde se po něm dívám, i na místech, kde se nikdy nevyskytoval. Myslím na něho, jak se mu daří, jestli je zdravý a jak sám sebe a život zvládá. Mám o něho strach. Byl tak zvláštní a neuchopitelný. Život mu naložil trápení, které si neumím představit: musel utéct ze své země, jinak by šel na desetiletí do vězení. Nic špatného neudělal, jen si něco myslel a něco psal a říkal. Prezident jeho země ho neměl rád. Ani můj člověk neměl rád svou vládu. Byl proti ní, psal o diktátorovi a tyranii, vyzýval svou zemi, aby se probudila a mezi lidmi, kteří jeho myšlenkám rozuměli, a mezi exilovými intelektuály byl vážený a oblíbený.

Najednou není nikde k zastižení. Jeho facebookové profily buď zmizely, ty, které je krátkodobě nahradily, jsou němé. Videa, která natáčel a posílal lidem do své domoviny, jsou měsíce staré. Zmizel snad z celé internetové sítě. Nerozuměla jsem sice všemu, co tam publikoval a říkal, ale povzbuzovala mě už samotná jeho aktivita. Nevzdával se, bojoval, věřil a měl naději. Hořel jako oheň, svým přesvědčením byl ozbrojený. Je možné, že by se spálil nebo shořel na popel? Vždyť jiný muž z jeho země se smál. Ano, prezident je tam diktátor, ale mazaný a chytrý. Udrží se a s ním i jeho zřízení. Nikdo z vnějšku proti tomu nezasáhne, kdo by měl a proč v dnešní době. Může to trvat desítky, desítky let. Svíralo se mi při tom srdce. Můj člověk doufal v brzký návrat domů. Doufal, že pomůže udělat převratnou změnu. A měl tam děti, rodiče a novou ženu. Byl idealistický, naivní nebo nechtěl vidět pravdu? Co když prohlédl a zjistil, jako můj nový známý, že jeho situace může být pravdou na nedohlednou dobu?

I proto mám o něho strach. Zpočátku, když jsme se poznali, musel se držet, aby nebyl depresivní. A přestože si dával takovou práci, aby nepropadal své situaci, byla v něm jako on v ní. Bál se i zde. V kavárnách musel vidět na dveře. Nedokázal se uvolnit. Nechtěl se stýkat s lidmi. Byl paranoidní a myslí někde jinde. Jenže i to je pro mě tajemství. Jak můžu vědět, že přeháněl? Vždyť zrovna nedávno jsem četla biografický příběh z poměrně nedávné minulosti, v němž civilizovaná země na nepohodlného diplomata poslala zabijáky. Jak můžu vědět, že totéž není možné dnes, ze země, kde se lehce bouří krev, nenávist i láska se bere vážně jako smrt a je proslavená kokainem? Nakonec, i kdyby nedošlo na tento případ, neříkal snad, že by vězení nepřežil, že by se zavraždil? A co jiného je cizí země, kde může existovat jen den ze dne, když jeden přijde na to, že se z ní nemůže dostat ven?

Myslím na toto všechno a je mi divně. Člověk, kterého jsem znala, sledovala jeho příspěvky a snahy, se kterým jsem se vídala, najednou není tady. O to hůř, že jsme byli přátelé. Pomáhala jsem mu a on mně, aniž to věděl. Posuny v myšlení, cítění a inspiraci, které jsem zažila s ním, mi s jinými trvaly měsíce, často i roky. Měl pro mě význam, o kterém nebudu psát, protože to není tématem. Tématem je nicota, prázdnota, propast a ztráta. Zmizet beze slova, to se nedělá. Obzvlášť ne přátelům. Nepohádali jsme se, ani jsme si neublížili. Náš vztah je neukončený, je jako kniha, kde je vyrvaná předposlední a poslední kapitola. Doufala jsem, že ho celý život budu znát a vědět, jak se má. Chybí mi. I teď, když se mi daří, mám přítele, s kterým jsem šťastná a prožitky, o kterých se mi dřív mohlo jen zdát, chybí mi a mám o něho strach. Bez vědomí, že je naživu, v pořádku a nestrádá, jako by ani stavba mého štěstí nemohla být pevná. Jeho zmizení je jako prázdné místo, uloupená cihla, za kterou neexistuje náhrada. Kousek pyramidy, který schází k tomu, aby se občas neviklala. A je to pravda o to víc, že jsem ho milovala. 


pondělí 16. dubna 2012

Chvějivé zrcadlení

Mluvila jsem dnes s přítelkyní, přítelkyní bližší než sestra.
Přátelé jsou od toho, aby nám říkali i nepříjemné věci.
Ona mi je neřekla, jen mi je odhalila.
Zjistila jsem, že nejsem tak šťastná, jak jsem si předstírala.
Uvědomila jsem si, že mám strach.
Došlo mi, že jsem už zase osamělá.
Hm, ne tak docela. V dálce je moje sestra, která mi naslouchá.
Je jako Pýthia, je jasnozřivá. Nebo mě tak dobře zná.
Vždy přichází v pravý čas.
Dobře ví, jak vychovat psa a že pes, jednou zkažený, se převychovat nedá.
Zůstává v něm nedůvěra.
Pro psa, trápeného od štěněte, vždy bude nebezpečím lidská ruka.
Smála se, že bych mohla mít štěňata.
Jedno by si vzala, statečná to žena.
V dálce se chvěje fata morgána - hacienda.
S kým by má štěňata vyrůstala?
Lekala by je lidská ruka, byla by jako jejich máma?
Hm, pak by vlastně ta mláďata nebyla tak špatná.
Vždyť mě má ráda přítelkyně-sestra.
Říká mi, že nemám litovat.
Říká mi, že je blbost ze strachu nejednat.
Připomíná mi, že moji muži, leč hrozní, jsou vždy o něco lepší.
„A na oslovi by tě stejně nebavilo jezdit.“
„Bude to dobrý?“
„To si pič,“ odpovídá Alča bez překlepu.
Stojí si za tím a já jí věřím.
Píču si a jako zázrakem po měsících cosi tvořím.
Psát je štěstí.
A fata morgána? Proč mě děsí?
Vždyť je to znak dobrodružné cesty.