neděle 27. listopadu 2011

Dodatek k adventní petici

Chci muže, který je tady a teď
Který se umí smát a radovat
Který mou přítomnost přijímá jako dar
Jsem přece královna
Možná i anděl
 ale s vaginou mezi nohama
Chci muže, který to rozpozná
Muže bojovníka
Ani já nejsem žádná chudinka
Spíš Amazonka
Chci muže, který je chlap
Jako já jsem madona i krotká děvka
Chci, aby mě dostal
A já mu podlehla
Chci, aby byl tak bílý
Jako já jsem černá
Muže, se kterým vytvořím 
Dokonalý jang a jin




Adventní petice

Domnívám se, že dnes začal advent. Tuším to podle toho, že jsem do adventu měla termín na jeden článek a kolegyně mi pomohly vydedukovat, že to znamená do neděle. Tak tedy advent, předvánoční období. Všimla jsem si, že na nás už útočí nazdobené stromy. Jejich hábity jsou kovově vybavené jako v armádě. Překvapilo mě ale, že mi to letos nevadí. Na pohled je to pěkná dekorace a hezké věci se učím vítat celým srdcem.

S adventem prý ale přichází i temné energie a jejich síla právě 24. 12. kulminuje. Věříte tomu či nevěříte? U mě se to už lehce projevuje. Super soutěživostí kolegyně, nevysvětlitelnými záchvaty nostalgie. A proto, ať je to jak chce, rozhodla jsem se k této petici. Před Vánoci si budu středem pozornosti. Budu se hýčkat a rozmazlovat jak jen to půjde. Vídat se s lidmi, kteří mě umí rozesmát, kteří jsou veselí, tvořiví a hraví. Budu si pouštět hudbu, která mě baví a zabývat se věcmi, které mě povznášejí. 

Dost na tom, že jsou tak krátké dny a tma se za ruku vodí s nízkými teplotami. To na míru chladu a temna stačí. Zbytek si prostě budu sama a svým výběrem prohřívat a prozařovat. Myslím, že je to petice dobrá jako hra, ve které nikdo neprohrává. Ale ani nevítězí. To tak, tupé temné síly! Já advent přežiju ve zdraví.

Petici sepisuji v kavárně Platýz. Číšník ani nevypadá jako číšník, ale jako kámoš, který je rád, že vás vidí a z té radosti vám nese pití. Usmívá se a tím svítí. Sem musím během adventu častěji zajít. V mé petici totiž také stojí neobklopovat se otrávenými ksichty. Ani tupě horečnatými výrazy, pro než vánoční dárky jsou jedinou adventní starostí.


pátek 25. listopadu 2011

Cinderella

Letím jako Popelka na bál
                svůj třetí
Akorát můj oříšek je celý
                nevyloupnutý
A taky na sobě nemám
večerní šaty
                spíš vojenské boty
Lásku v sobě zadupávám podpatkem
A stejně zelenými lístečky vykukuje
                Svině
Zadusí mě
Až přijde princ bude to
jako by se někdo prošel po mém hrobě
Mráz běží po zádech
a s ním kundalíní energie
Mám v ruce nuts
                A to funguje i v angličtině



čtvrtek 17. listopadu 2011

Dojmy ze 17. listopadu 2011

                Po osmé hodině ráno se na našem jedenáctém poschodí mohutně střílelo. Takto si dnes po ránu hrají děti na počítači. Tramvaj, která mě vezla do práce, byla ozdobená dvěma státními vlajkami. Všude byl klid jako ve státní svátek. Uvědomovala jsem si mír. Před dvaadvaceti lety zde byla nejistota, napětí, vyhrocené momenty žití. Jako když se dvě síly perou o to, která bude u moci a vítězství je otázkou života smrti. Cítím to a jsem vděčná, že je to pryč. Praha a Vltava, kolem které do práce jezdím, je i v listopadovém šedém závoji krásná jako tajemně svůdná milenka. Dnes obzvlášť si cením, že je Praha bezpečná a klidná. Samozřejmost to není. Cokoliv dobrého není samozřejmost, nikdy. Vím to tak dobře, že si toho každou minutu cením.

                Ve stejném městě a ve stejnou dobu dýchá jeden muž. V tomto období je mu zima víc, než většině z nás. Milenka Praha ani živá žena ho příliš nezajímá, krása je v tuto chvíli méně důležitá hodnota. Nadechuje se a srdce mu tluče, ale život neprožívá. Není doma. Vzdělaný, sečtělý myslitel osudem připomíná muže z rodiny Vladimira Nabokova. Akorát kontinenty si prohodili. Od řeky, kde kouřívám, než nastoupím do metra, skoro vidím, kde bydlí.

                V práci je ticho a klid, v moderní kanceláři internetové módní firmy jsem spolu s kolegyní jediná. Před revolucí, před dvaadvaceti lety, v naší rodině panovala představa, že vystudovat slévárenskou průmyslovku pro mě není k zahození, protože stejně v životě budu tak akorát vařit kávičky nějakému komunistickému řediteli. Kdo by si tenkrát pomyslel, že dnes budu přes internet spojená s celým světem, překládat texty psané v zápaďáckých jazycích a zabývat se luxusním zbožím.

                Ve stejné síti je i on. Vidím ho na obrazovce, když je přihlášený. Dovedu si ho dokonce představit v jeho nepohodlném, stísněném pokoji. Doktor práv a filozof tmavých vlasů a očí. Na fotce je rozesmátý. Ve skutečnosti… Tekutý, neuchopitelný, nezařazený, neukotvený. Bez práce a uplatnění, v zemi, ve které nechce být a jejímuž jazyku nerozumí. Napadlo ho někdy, třeba před dvaadvaceti lety, že jako intelektuál může jít do vězení?

                Za chvíli půjdu na oběd. On často prý ani nejí, spí maximálně pět hodin. Přemýšlím, jaké to musí být – ve vyhnanství. Nevím. Dějiny za mě vyřešily dilema jak jednat, když je člověk dospělý, za prezidenta má diktátora nebo tyrana a nesouhlasí s tím, co se děje v jeho zemi. Dějiny to vyřešily za nás všechny. Tady. Problém ale zůstává snad jako lidská konstanta. Jak zůstat čestný, když člověku hrozí fyzické ohrožení. A jak se s tím vypořádat. Často přemýšlím, co bych na jeho místě dělala já, kdybych byla odkázaná na zemi, v níž jsem nevyrostla. A zase jsem vděčná, protože jsem doma a Praha je bezpečná a krásná, a já můžu být každý den bezstarostná a veselá. Jediné střílení, které slyším, je akorát to od souseda. A to bych si i pro tmavovlasého právníka obzvlášť dnes přála. Protože svoboda je nezaměnitelná hodnota. Je sametová.
                

středa 16. listopadu 2011

K výročí sametové revoluce

Zítra máme výročí sametové revoluce a mně je divné, že pro spoustu lidí je to prostě jen volný den nezatížený prací, ale ani významem. Šokovalo mě, když jedna pětadvacetiletá studentka humanitního oboru nad tématem komunismu nedávno mávla rukou: „Já nikoho neodsuzuju, nezažila jsem to a tak kdo ví, jaký to bylo. Pokud vím, nám se nic hrozného nedělo.“ Má ale pravdu?
          
Já mám štěstí, že miluju literaturu, protože jinak bych si možná také myslela, že nás vlastně nic tak hrozného nepostihlo. Revoluce přišla, když mi bylo patnáct, a do té doby mě okolí nikterak nevedlo k tomu, abych se nad společenskou situací zamýšlela. Prostě byla taková. Největší nepříjemnost, kterou si pamatuji, byla, že v obchodech totálně chyběl toaletní papír a dámské vložky. Ovšem babička, narozená roku 1912, mi neustále vykládala, jaká je hanba, že nevím, co je hlad a chodit bosky, takže jsem se styděla za cokoliv, co jsem vůbec měla. Babička byla zarytá komunistka a já jen doufám, že nikdy nikoho neudala. Rodiče oproti tomu ve straně nebyli, zato se styděli, že jsou členy Českobratrské církve a všude to tajili. Mně spíš vadilo, že mě neděli co neděli tahali do shromáždění, jak tomu říkali, zatímco jiné děti mohly déle spát a dívat se na televizi. Dnes mě bere čert, když mi otec tvrdí, že komunistické zřízení bylo lepší než dnešní a že i v Bibli stojí, že každá vláda je od Boha, tudíž je správná, a revoluce byla zločin, protože povinností křesťana je se za vládu jen modlit a ne ji svrhávat. To myslíš fakt vážně, proboha tvého svatého, táto?

Když jsem po základní škole nemohla jít studovat na školu, kterou jsem chtěla, byla jsem zklamaná, ale třeba by mi bylo mnohem hůř, kdyby mě vzali, protože to prostě v mém okolí nebylo normální. V listopadu 1989 jsem z rodiny byla jediná, kdo chodil po městě a zjišťoval, co se děje. Doma se o ničem nemluvilo. Kdesi mám ještě schované exempláře letáků a plakátů, které jsem dostala na vysokoškolské koleji, vylepovala je a roznášela po městě. Co se skutečně děje jsem ale nejspíš stejně nechápala, nebo ne úplně.

Proto jsem ráda, že miluju literaturu a že jsem přečetla kvanta knih od dřívějších samizdatových spisovatelů a spisovatelek: Ivana Klímy, Ludvíka Vaculíka, Pavla Kohouta, Karla Pecky, Edy Kriseové… Protože v nich jsem se všechno dozvěděla. Poprvé mě napadlo, že slavná StB se rovnala fašistické organizaci, málem jsem plakala nad lidmi zbavenými práce, soukromí, nad všemi lidmi ponižovanými tvory blbými a nízkými, nad intelektuály přinucenými odejít z vlasti a zuřila jsem nad omezeností všech, kterým poměry připadaly „normální“, tak jako našim, a zločinnému režimu se poddali nebo mu přímo posluhovali.

A pak jsem ráda, že jsem objevila Šaolin a jeho zásady myšlení. Neboť v něm celém spočívá i každá totalita. Kolik z nás zkoumá myšlenky, které se mu předkládají, dokáže je zpochybňovat, postavit se proti nim a nenechat se zmanipulovat? Obávám se, že pravým opakem je většina. Málokdo má samostatnou mysl šaolinského bojovníka. Bohužel i naštěstí. Díky těm několika pak mohla i naše sametová revoluce nastat. Já osobně jsem za to šťastná. Nesnáším nesvobodu a útlak. A jsem pyšná, že několik velkých myslí dokázalo udělat práci za většinu národa, strhnout jeho myšlení na svou stranu. Jsou to moje vzory, moji příkladoví bojovníci. Hlavně na ně si chci zítra aspoň v duchu připít. A jen se budu modlit, aby myšlení nás, normální většiny, nestrhla jiná propaganda. Vždyť ani myšlení není kráva, aby každému žralo z ruky, co se mu dává.        
            

úterý 8. listopadu 2011

Dilema

Ve chvílích, kdy mám pocit, že se mi pod kůží prohánějí buňky a cítím něco mezi vzrušením a úzkostí, vím, že se hlásí příznaky mé úchylky: musím něco napsat, nebo onemocním. Tyto záchvaty mívám dost často, ale nepravidelně, jenže teď se v tomto stavu nacházím už delší dobu a permanentně. Vychrlím báseň nebo povídku a – nic. Nepomůže to. Moje Mrs. Hyde je nenasytná, nestačí jí obvyklá dávka. Co se to děje, sakra. Sakra, sakra. Jsem nesoustředěná a přitom mám energie, že kdyby se na mě napojilo půl města, něco jako výpadek nebude existovat. Že by mě tělo nabádalo napsat ten román? Teď, když mi rozpětí pozornosti stačí tak na haiku? A stejně, o čem bych psala? Nic není důležité, svět je jedna jediná krása a všechny problémy překonatelné. Bytosti kolem mě jsou zázračné. Nečekám na zlatá jablka, hoduji na těch, která mi jabloň právě dává, a jsou to jablka rajská. Ne od rajčat, ale od Edenu. Od místa, kde muž poprvé poznal ženu. Dost možná, že i jemu se pod kůží bouřily buňky jako spisovateli. Možná těkal v myšlenkách a neměl nikde stání, jenom nevěděl, že by mohl stvořit báseň, nebo povídku. Pramáti Eva a pratáta Adam. Možná se cítili tak jako já od jisté doby, co znám Pabla. Také pochází z místa od E, i když to není zrovna ráj. Co když vlastně vůbec nemám psát? Co když mám jako Eva prostě – milovat?