neděle 30. října 2011

Nikdy nevíš, koho potkáš (povídka pro Miloše Kocmana, se slovy: zklamání, vzrušení, touha, láska, bolest)

Nikdy nevíš, koho potkáš

Už si to v duchu plánovala, tu věc, kterou nezažila několik let. Nezvaně a bez ptaní, přepadaly ji představy. Stačilo, když se při kouření vyklonila trochu víc z okna, a když se navracela do původní polohy, najednou stál za ní a už se zase milovali. Večer v posteli, když usínala schoulená ve své oblíbené pozici embrya, by bylo krásné, kdyby ji při tom objímal. Říkal jí Kvetinka. Nikdy Slováky neměla ráda. A asi z nelibosti k této národnosti jim nerozuměla. Jemu rozuměla tak tak a svými výrazy jako "vonkoncom" ji strašně štval. Působil jako děsný křupan. Přesto ho sama a dobrovolně políbila. Z pocitu, že by rád, ale sám by se k tomu neodhodlal. Byl celý bez sebe z toho, že se s ním vůbec baví "pani učiteľka". On dělal zedníka. Tomu zase význam nepřikládala ona. Už dávno věděla, že školy neznamenají, že otitulovaný člověk je vzdělaný a inteligentní a už vůbec ne fajn. Ona se právě proto za svoje školy styděla. Jakým právem ji vzdělání a profese dává obdiv toho kluka? Vždyť nejedna spolužačka ze základní školy, která skončila jako prodavačka nebo cukrářka, ji v životě v mnohém stokrát předčila. Přesto se právě na tento obdiv nechala nachytat. Ano, i když to věděla. Z její strany to byl jen chtíč, žádná láska, dokonce ani zájem o něho ne. Její tělo pouze křičelo: dokaž, cos o mně říkal, ukaž mi, jak úžasná jsem! A tak, protože on kolem toho zase chodil jako kolem horké kaše, ho pozvala k sobě. Nakonec, bylo mu dvacet, s převahou svých deseti let navíc měla pocit, že si to může dovolit. A bylo opojné po tak dlouhé době projevit muži vzrušení. Vlastně se vůbec vzrušená cítit. Vždyť ještě nedávno si doktoři mysleli, že je ztracený případ, že už nikdy nebude pohlavně žít.

Jenomže zedník, stavař, který prý topořil, kdykoliv zjistil, že mu přišla smska od ní, odpověděl až druhý den a bez nadšení. Prý přijít nemůže, protože je "nejaký chorý". Cítila bolest, zklamání. Sedm let žije v železném pásu cudnosti a když se odhodlá, že někomu zkusí dát do ruky klíče, dostane se jí odmítnutí. Zatímco z očí se jí hrnuly slzy, v těle cítila zřetelný odliv. Všechny ženské hormony kvapem ustupovaly, vracela se k svému bezpohlaví.

Když se Slovák za deset dní ozval, bylo to jen jako píchnutí v hrudním koši. Ničím ji nepřekvapil. Sděloval jí, že odjíždí z Česka, že by ji rád viděl a něco jí vysvětlil. Prosil ji, aby přišla. Sešli se v čínské restauraci. Jedli krevetové čipsy a těstoviny a svému tématu se vyhýbali. On hodně vzdychal. Až po jídle sebral odvahu: "Vieš, Kvetinka, pred mesiacom ma prepustili z väzenia za znásilnenie. Mám pocit, že teraz mám ženám pomáhať, aby som to odčinil a nie s niekým chodiť. Môžeš mi odpustiť, že som ťa klamal?" Po chvíli překvapení se tam ve smíchu křečovitě rozplakala. "To snad není pravda! Mě před sedmi lety tři kluci znásilnili. A právě tys byl od té doby první, s kým jsem se chtěla vyspat. Mimo jiné proto, že jsi nenaléhal." Dívali se na sebe. Ochablý násilník a natěšená oběť, která zůstane neprobodnutá. Příležitost mezi nimi šuměla jako otevřená limonáda, dokud i poslední bublinka nepraskla a nevyprchala.

"Doprovodím tě k autobusu," navrhla. Byl rád. Před odjezdem ji najednou začal hladit a objímat. Tak krásně a tak moc, že se udělala. Přesto se cítila jako jeho sestra, starší a víc zkušená. Kam je oba touha dovedla. Jeho násilná a nepotlačená, její umrtvená, k vzkříšení oběti a k očištění hříšníka. Na rozloučenou ho objala, pak mu zamávala. Odcházela z nočního nádraží a vůbec nebyla smutná. Byla ráda, že místo milence našla bratra.

středa 26. října 2011

Co stojí, když práce leží a naopak

Konverzace Skype: práce
Facebook, konverzace 1: kamarádka
Facebook, konverzace 2: nový objev

                Máme novou kampaň!
                Beru to shora!
                Jdu zdola!
                Kam se vejdu já?
                Někam mezi nás…
Přijdeš v pátek na párty?
Nemůžu, musím se učit L
                Today is very cold.
                Yes, it is. Horrible.
                But I know a solution…
On mě asi balí! Prý je chladno…
No to je super, ne?
No já nevím… Znám ho dva dny, a když si nerozumíme, nejde se domluvit ani na antikoncepci
                What solution? A trip to Africa?
                Huggs and caresses
Už je to tady!
Tak mu řekni, ať si vezme deku!
Co?
No když je mu zima…
                I want to feel your skin
                Where?
                In my house, in my room
                No, no, I mean where the skin?
On mně vůbec nerozumí!
No to bych ho kopla do prdele, ještě aby mně kurvil angličtinu!
                All your skin
                Se lindo sentir tu energía maskulina
                By bylo hezké cítit ženskou energii
                Oh, thank you google translate for this lovely sentence!
                Orgány konjugované
                ???
                Orgány společně
Jakej může být latinoameričan v posteli?
Zeptej se Lenky, měla snad všechny národnosti. Hrubá holka!
Měla i Eskymáka?
                You speak like a google translate J
                I dont understand.
                It will be funny to speak English in bed with you
                Yes
                Can I send you one photo?
                Yes. … You haVE MORE PICTURES?
                No
                Nive, very nice lady
Třeba se taky někam zatoulal
Hahaha
Vy jste stejně paka, oba dva
Já asi větší
                Practice body parts J
                Nice I have erection
                Good start
Marťo, už jsi hotová?
Dělám půlky. Půlku. Chci říct, že jsem v polovině.
                Are you there?
                Ještě ne.
No, hlavně ať se vám to vyvíjí, už musím jít.
A já tu sedím, on si ho honí a práce mi stojí…
Pa, zítra má pršet.
                I think tomorrow will be a very wet day

čtvrtek 20. října 2011

Rána beze jména

Přišla jsem ráno do práce a přiblble jsem se smála. Smála jsem se, jako bych na ránu, o které vím každou minutu, jako bych na ni zapomněla. Smála jsem se a rána mi pod oblečením plála.

„Jak jsi včera přežila doktora?“ zeptala se mě kolegyně. Pusa se mi v zamyšlení stáhla. „Ale jo,“ pustila jsem jí nakonec do ucha. „A co ti vůbec je, můžu se zeptat?“ „Radši ne,“ odpověděla jsem a hlavou mi bůhví proč přelétlo slovo schizofrenie. A pak jsem si vzpomněla, že jsem včera skutečně z kanceláře odcházela dřív a šéfové jsem vysvětlovala, že jdu na léčení.

V podvečer jsem pak mířila k domu s velikými odsuvnými dvěřmi. Svého doktora jsem potkala už na schodech, do kterých těžce stoupal. „Á, tady jste. Už jsem se po vás díval,“ řekl nepřekvapeně. V ordinaci vždycky sedíme, většinou šikmo vedle sebe. Pod stolem se ho snadno můžu dotýkat kolenem. Na elektrické rány reaguje škubnutím a odsedáním. Reflexy tedy má zdravé. K léčbě ale přistupuje nemilosrdně. Ani jsem si neodložila a už zahájil operaci. Poslední fázi – sešívání. Jeho ruka hudebníka byla celá od krve; sešíval mě hrubým obuvnickým stehem. Jehla mě bodala, jeho ruka na mé kůži hřála a pulzovala. Čím víc se otvíral, tím víc jsem se zacelovala. Aby ta krev byla bílá jsme si přáli oba. Beze slova. Mezi námi je krev temná, doba pokročila. Na sále bzučí elektřina. Víme, jak umí být nebezpečná. Mluví o tom nejedna jeho jizva, volá o tom moje průrva. Rozevřít jeho jizvu je moje léčba. Krutá. O slavíkovi mi Oscar Wilde povídal, už když jsem byla osmiletá. Teď jsem růže nabodnutá na slavíka.

Sál se vždy po hodině zavírá. Opouštíme svůj špitál. Někdy se za mnou ještě dívá. Tentokrát jsem zmizela jako pouhá představa. Líp se mi dýchalo a byla jsem čilá. Operace se zdařila, i když jen napůl dokončená. Moje nemoc je popsatelná, ale nevyslovitelná.

Smála jsem se na kolegyni jako bych byla zdravá. Stejně by mi nevěřila. Mé léčebné metody by jistě zpochybnila celá kancelář, řekli by dokonce, že jsem lhářka a u žádného doktora jsem nebyla. Přesto jsem se smála upřímně a cítila se šťastná. Efekt rajského plynu při mé chorobě přichází po činu. Rány jsou jako rána. Vemte si takový říjen. Jak často máme nádherný den, i když jsou rána kalná.

úterý 18. října 2011

Moje šamanky

První opravdivou šamanku jsem poznala roku 2004. Pamatuji si to přesně, protože toho roku se se mnou rozešel důležitý přítel a nastoupila jsem do nejodpornější práce ve svém životě. Dobré na ní bylo jen to, že jsem se přes kolegyni dostala k Amamélii – šamance na Novém Zélandě.

S Amamélií jsme si každých čtrnáct dní telefonovaly z polokoule na polokouli, každý týden jsem pro ni malovala mandaly a tvořila panenky, které jsme poté rozebíraly. Dodnes mám od ní nálepku s nápisem „Goddess in training“ – bohyně v zácviku. Školení na bohyni jsme spolu nedokončily a snad proto jsem letos potkala další šamanku. Kdo by to do ní řekl. Poprvé jsem ji viděla v zelených montérkách, když se přímo ze slévárny ke mně přišla učit angličtinu. Nakonec mi zachránila život a učila jsem se já od ní. Jak si vážit těla a zdraví, jak nepodléhat myšlení druhých, že můj život je můj, a že některé zlo nepřemluvím, ale musím ho rázně zastavit. A že je to možné pouhými mentálními štíty.

Teď jsem bez šamanky a moc mi to chybí. Mám pocit, že se neučím nic, co nutně potřebuji. Občas se dívám na své životní nástroje – ovládání angličtiny, jednání s lidmi, průvodcovské schopnosti, psaní. Jsou pěkně seřazené, skoro neopotřebované, některé úplně nové. Stále pořádně nevím, co s nimi. Takže čekám příchod třetí šamanky. Dvě předchozí mě řemeslu života ještě nenaučily.

čtvrtek 13. října 2011

Her mess

A smooth coffee bean of an alluring colour shines on a white desk, its crevice sheepishly hidden. A bottle of water next to it looks like the Eiffel tower. In its glass, some yellow energy drink is bored or sleepy, or both. It looks as useless as a boozer's piss. Blue stickers next to the glass are turning their noses up. On them there are dates of appointments scribbled, so they feel superior to their environment, the drink especially. As if they had a higher purpose! Silly things. The card is sending out a magnetic black smile with a seductive promise of going out while a pile of sheets have given up on her. The text on them have turned its back to her. She's a lost case this one. The mobile phone knows that and has stopped talking to her, too. The nuts'n'almods bar is sulking in the corner. Only tissues are merrily waving out of their box believing someone will need them. The calmest are the pills. They know their time is approaching. Certainty can be nice. Nicer than nervousness the turquoise pen feels. She should be learning the script! It just can't stay still. It's shaking. It doesn't want to be nasty to her but it definitely wouldn't shine at her like the screen does. No wonder the screen is her darling and the centre of her attention all day long. The pen doesn't like the screen. It's always bright, always interactive like a maschine. At least she eventually shuts it every day and shoves it into a drawer. The space it brings! The freedom! And the reminder of vanity. The screen would never be what it is without its two snake-like brown nosers. They stupidly lie there and devotedly wait till new morning. Only a Russian speaking lady slaps their dirty noses with a wet rag occassionaly.

pondělí 10. října 2011

Chci pustý svět

            Moje nová práce má velkou nevýhodu: všechno probíhá přes internet. Když už jsem nonstop připojená k síti, používám také facebook, samozřejmě. Je pro mě milým oživením, když své přátele vidím a když od nich dostanu zprávu, je to hřejivé jako podání ruky. Někdy se mi cuká srdce, když se objeví mně milý muž, který se se mnou nikdy nebaví, ale to nevadí. Nebo spíš nevadilo. Předevčírem se něco změnilo. Příjemná struktura sítě se porušila.
            Dnes celý den zaháním strach. Jsou všichni lidé, které mám ráda, v pořádku, zdraví a šťastní? Vždyť jenom proto, že je vidím na monitoru, neznamená to, že je něco netrápí, že se jim neděje něco, při čem potřebují pomocnou ruku a ne kamarádku na facebooku.
            Navedla mě na to přítelkyně. Navenek je mnohomluvná, racionální a rázná. Člověk by to do ní neřekl, ale jsou místa, na kterých je nejistá, křehká a přesto se na nich propadá. Myslím na její trápení od chvíle, kdy o něm vím a – bojím se, bojím. O ni a o všechny.
            „Boj se hlavně o sebe,“ řekl mi jeden můj důležitý muž. A ono to s tím souvisí. Chci pustý svět ze zbabělosti. V pustém světě by mě neměly mrzet čí starosti, nedotýkalo by se mě cizí neštěstí. Moc si to beru, já vím. A pak, co bych dělala bez svých přítelkyň? Skrze tuto konkrétní jsem pochopila, že stejně v pustině žiju. Nepohodu kamarádů a přátel nesu těžce, ale mám pocit, že písečnou bouři ve své oáze prostě nepřežiju. Proto mám svět bez ní, naštěstí posetý písečnými květy. Na facebooku aspoň vidím, že žijí, že jsou tady. Do oázy mám ale hrůzu vstoupit.

čtvrtek 6. října 2011

Čas se usazuje. Vůně prchají

Jednou večer, když jsem usínala ve svém novém podnájmu, jsem si najednou uvědomila, že je mi pět let. Jsem u babičky, v jejím bytě, kam mě přemístili rodiče před stěhováním, aby jim nezavazelo tak malé dítě. Dokonce jsem měla pocit, že ležím tak jako u ní, to znamená čelem k oknu, zatímco ve skutečnosti mám postel pod okny, souběžně s nimi. Způsobilo to tikání. V pokoji mi tikají hodiny. Nikde jinde jsem při usínání hodiny neslyšela, jen u ní. A pak až tady.

Dnes jsem měla srovnatelný zážitek a přesto jiný. Odehrál se večer na nábřeží u Vltavy. Ve vzduchu se objevila intenzivní vůně brněnského Mendlova náměstí. Nezaměnitelná vůně sladovny. Vnímala jsem ji a přemýšlela, odkud sakra přichází, tady, ve středu Prahy. Vjemy se spolu tloukly. Zákmity Mendláku s jeho šalinami ale nevyhrály. Vůně, kterou mám ráda, leč silná, byla slabá. Odpusť, Brno, ale jsi pro mě díra, do které nerada padám, ve které si připadám malá, bezmocná a lapená. Jediný milimetr nábřeží bych nevyměnila ani za celý svůdně vonící Mendlák.

Teď, u sebe v pokoji, poslouchám tikat hodiny. Minuty ubíhají, čas pomíjí. Přesto jsem stále dítě, které jedné staré ženě říká "babičko, babi". Vůně je neměřitelná a nedá se uchopit. Některá mi může připomenout, že jsem z Brna, ale je to skutečnost, která se těkavě rozplynula. Jsem zvědavá, čím bude nábřeží vonět zítra. Ráda se chodím dívat, jak voda plyne a přitom jí neubývá.

středa 5. října 2011

Nechodím do práce. Vy snad ano?

Neuvěřitelné se stalo skutečností: ráda chodím do zaměstnání. Slovo zaměstnání zde používám záměrně, nehodí se mi sem slovo práce. Podle mě je v práci šéf, který člověka úkoluje a kontroluje a bez jeho svolení nelze jít ani na oběd. A samozřejmě je to místo, kde se činnost, která se tam provozuje, kritizuje. Vypadat spokojeně je prostě trapné a své místo si chválit znamená být proti všem. Autonomní jednání se v práci nepodporuje. Kolegy pak spojuje hlavně společný nepřítel – zaměstnavatel. Takže nemůžu chodit do práce, když ani nevím, kdo jaký a čeho šéf je. A jestli to vůbec je šéf. Tereza, která by teoreticky mohla něco takového být, je nejvíc popoháněná. Kdykoli jí můžu napsat přes skype, ať zjistí to nebo ono, protože to potřebuji k tomu, čím se zabývám, a ona to udělá.  Na pauzy se neptám. Vím, kvůli čemu tady jsem a tak to dělám. Nikdo při tom za mnou nemusí stát, nikdo mě nemusí hlídat a taky se to nestává.

Druhý důvod, proč si myslím, že nejsem v práci, je, že jsem tu pořád zaměstnaná.  Tak třeba dnes: kromě překladu desítek reklamních popisků jsem dopsala úkol do tvůrčího psaní. Namáhavě jsem našla antikvariát, kde mají knihu, kterou potřebuji. Objednala jsem si četbu z knihovny. Samozřejmě při tom ještě sleduji přátele na facebooku a soukromé emaily. Prostě nemůžu být v práci, když se tady k smrti nenudím. Ano, tady. Ještě pořád jsem v kanceláři. A jaksi mi to vůbec nevadí. 

pondělí 3. října 2011

Mám Štědrý den

Už asi měsíc mám Štědrý den. Něco jako by se rozhodlo, že je načase, abych obdržela věci, kterých se mi nedostávalo, a co nejrychleji dohnala ztracených třicetsedm let. Najednou bydlím v bytečku, který se mi líbí, dělám práci, která mi nevadí, ráno z okna vidím východ slunce a večer se domů vracím kolem řeky, která vypadá jako rozpuštěný Vitacit. A dostávám dárky.

Největší z nich by nevymyslela ani Chytrá horákyně. Je od milovaného člověka. Je to a není to věc. Je na celém světě jediná a přesto je sama o sobě bezcenná. Je vytvořená, i když se jí lidská ruka nedotkla. Jako neznámá je zajímavá až krásná, jako poznaná může být trochu nechutná. Je to něco, co se jako dárek nedává, aspoň jsem o tom v životě neslyšela ani nečetla. Je to předmět naprosto nevinný a přitom intimnější, než si umíte představit. Je to část člověka a přesto mu nic nechybí. Co je to? Tipněte si. Sázím lahev čehokoli, že můj nejvzácnější dar bude i mým největším tajemstvím.

Nedělejte si z toho nic. Také mám jednu záhadu. Na můj účet dnes došla sympatická částka peněz. Nevím od koho a nevím, jestli úmyslně nebo omylem. Stejně přijímám a děkuju. A nedivím se. Už měsíc mám Štědrý den.